Vacanțe speciale pentru oameni speciali

Mai toți cei care aud vorbindu-se despre vacanțe speciale, inevitabil, se gândesc la destinații exotice, unde fiecare pas este întâmpinat de răsfățuri inedite, la prețuri care te țin departe de anxietățile resurselor epuizabile, oferindu-ți, în plus, bucurie și senzația de libertate.
Pentru mine, însă, o vacanță specială mai are ceva, un ceva care ține de plăcerea  de a petrece cu oameni dragi, de a vizita locuri frumoase încărcate de energie bună, în care îți regăsești echilibrul interior și de unde pornesc spre a prinde viață amintiri neprețuite.



sursa: adevarul.ro
Vacanțele acestea care te scot din prozaic și din rutină sunt speciale nu numai pentru că te poartă în locuri mult visate, ci și pentru că pot fi găsite într-un loc special așa cum este și CND Turism - Vacanțe Speciale, o agenție aflată la distanță de un click spre generosul mediu online, www.vacantespeciale.ro, unde sunt promovate oferte turistice adaptate oricăror preferințe, dar și buzunare, până la urmă.


sursa: vacantespeciale.ro
Pe lângă locul special pe care îl reprezintă în sfera ofertelor de vacanță, CND Turism este și o sursă de inspirație, mai ales, pentru cei ca mine care se avântă de multe ori să organizeze pentru apropiați diverse escapade prin locurile care mie îmi sunt foarte dragi și unde oricine poate să trăiască o experiență unică atât raportată la obiectivele care pot fi vizitate, cât și la relief, localnici sau bucatele gătite de aceștia în ritm domol, cu gesturi ritualice care fac mâncarea mereu mai delicioasă și mai hrănitoare.
Oamenii alături de care pornesc în astfel de drumeții sunt mereu dornici de vizitarea locurilor pitorești din țara noastră, unde uită de oraș, de trafic, de betoane. Sunt oameni cărora le place întâlnirea cu soarele, cu apa, cu vegetația mângâiată de vântul ștrengar. Sunt oameni care, an de an, mă întreabă cu insistență: ”Când mai organizezi caravana aceea către Delta Dunării? Haide, când?”
Și eu mă urnesc mereu cu bucurie să pun la cale încă o vacanță pentru oamenii aceștia speciali, prietenii mei, care găsesc, în simplitate și în legătura cu natura, desfătarea supremă.
Caravana oferită de mine se adresează mereu celor care iubesc Delta Dunării, care, în afară de mers pe lacurile deltei și mâncat minunatele borșuri lipovenești, storceaguri, plachii sau scrumbii marinate, preferă și puțină istorie, puțină evadare în spiritualitate și în obiceiurile locale. Sunt oameni cărora le plac oamenii și care vor să cunoască viața localnicilor, să intre în casele și curțile lor, să mai prindă câte ceva din ocupațiile lor legate de apa deltei și de darurile pe care aceasta le oferă, înainte de a le cotropi de tot viața modernă. Sunt localnici care încă mai pescuiesc cu ustensile de pe vremea bunicii, care mai împletesc coșuri de răchită sau de papură, care mai fac acoperișuri din stuf sau își mai vopsesc cercevelele ferestrelor în albastru - azur. Toate acestea sunt lucruri pe care prietenii mei vor să le vadă, vor să le simtă, iar eu răspund mereu cu bucurie la chemarea lor.
Itinerariul propus de mine este întotdeauna cel care urmează drumul dintre Tulcea și Murighiol, cu numeroase escale în localitățile unde sunt locuri frumoase și interesante de văzut.
Prima oprire pe care eu o recomand este întotdeauna la Tulcea. Orașul păstrează un aer de vacanță și te așteaptă oricând să îi vizitezi faleza înțesată de vaporașe - restaurant care te ademenesc cu meniuri apetisante. Nu trebuie ratat cel mai mare acvariu din Europa de Est aflat în cadrul Centrului Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării sau ruinele cetății Aegyssus aflate pe Dealul Monumentului, de unde poate fi surprinsă o panoramă fabuloasă asupra orașului și a Dunării.


sursa: hailabord.ro



Apoi caravana pornește, abia ațâțată puțin de locurile frumoase ale Tulcei, spre satul Malcoci întemeiat de primii germani care au ajuns în Dobrogea, la mijlocul secolulul al XIX-lea, nu din Germania, cum și-ar închipui oricine, ci din Rusia țarinei Ecaterina a II-a. Din șederea nemților pe colinele acestui sat, n-a mai rămas decât biserica romano-catolică, aflată, din păcate, într-un stadiu avansat de degradare. De aceea, această clădire unică pentru Delta Dunării nu trebuie ratată cât turnul clopotniței mai stă în picioare și cât mai păstrează ceva din mândria spiritului celor care au ridicat-o cândva.


sursa: dantanasa.ro
 

Drumul continuă cu localitatea Nufăru, aflată pe brațul Sfântul Gheorghe, a cărei amplasare se confundă cu locul unde se ridica cândva Cetatea Proslavita de la care i s-a tras comunei și prima sa denumire: Prislava. Cine să mai știe toate acestea când Nufăru, în numai o sută de ani, a avut peste trei denumiri diferite influențate de vremurile nestatornice: Prislava - Domnița Maria - Ada Marinescu - Nufăru.

sursa: primarianufaru.ro
 

Caravana merge mai departe și, în drumul ei, întâlnește satul Victoria, a cărui denumire a fost, cândva, Pârlita, nume provenit de la un pârjol prin care au trecut primele gospodării ridicate aici.
Șoseaua bine asfaltată duce vizitatorii înainte spre comuna Beștepe, denumire turcească care provine de la amplasarea localității în preajma a ”cinci coline” acoperite de o vegetație de stepă, răbdătoare la secetă și la vânturile aspre. După ce se vizitează aici ruinele Cetății getice Piatra lui Sava, se merge mai departe spre Mahmudia, unde inima deltei începe deja să se simtă cum bate. Aici, firile curioase pot descoperi Cetatea romano-bizantină Salsovia, care a avut rol de castru roman.
 
 
sursa: ecomunitate.ro
 

După Mahmudia, urmează Murighiol, a cărui denumire de origine turcă este încărcată de poezia unui ”lac violet”. Și deși, odată ajuns aici, tentația de a urca într-un vaporaș și a te pierde pe canalele pline de viață ale deltei, este apăsătoare, trebuie musai ajuns la ruinele orașului antic Halmyris și la mănăstirea omonimă unde pot fi vizitate cele mai vechi moaște din țară ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion.
sursa: skytrip.ro
 

Și cum spuneam că la Mahmudia încep să se audă bătăile puternice ale inimii deltei, mă întorc întotdeauna aici pentru cazarea însoțitorilor mei speciali, într-un hotel confortabil atât pentru trupuri obosite și flămânde, cât și pentru suflete luminate și împlinite, așa cum numai CND Turism poate oferi.


sursa:vacantespeciale.ro
(acest text a fost scris pentru a participa la Concursul SuperBlog 2016) 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
 

Comentarii