Un proiect bun face o casă pentru generații

www.casecalduroase.ro
M-am născut în zodia Capricorn, sub semnul pământului, al stabilității, al valorilor tradiționale, al căminului îngrijit după reguli nescrise, moștenite de la o familie așezată, care și-a trăit viața în apropierea naturii, de unde și-a tras mereu forța de a merge mai departe și de a lăsa lucruri frumoase în urma sa.
Am crescut mare parte a copilăriei mele într-o casă de țară, construită, așa cum se obișnuia odinioară în zona Deltei Dunării, din chirpici, tencuită cu un amestec făcut din lut, paie și bălegar și acoperită cu stuf, apoi, pentru că vremurile au permis, cu țiglă roșie. În ciuda acestor materiale care acum ar părea desuete, casa aceea era foarte confortabilă. Avea camere înalte, spațioase, în care vara, când se știe că Dobrogea fierbe la propriu sub soarele fierbinte și aerul uscat, găseai mereu o răcoare reconfortantă, iar iarna, când bătea crivățul siberian, căldura acestei case ne îmbrățișa mereu cu izul ei de liniște și confort.
Timpul s-a scurs, iar acea casă nu mai este decât o amintire. Viața m-a prins în mrejele ei și m-a purtat, de atunci, peste multe mări și multe țări, prin orașe ba cuminți, ba sălbatice, construite după nevoile, dar și caracterele oamenilor. Tumultul tinereții trăite intens în pântecele unui mare oraș a ajuns să mă obosească, la un moment dat, așa că am început să mă gândesc tot mai des la ce vreau să fac mai departe, dar, mai ales, unde mi-ar plăcea cel mai mult să îmbătrânesc frumos, alături de oamenii dragi care îmi dau un rost pe lumea asta.
Răspunsul nu s-a lăsat așteptat pentru că se știe că mai toți dintre noi, dacă am avut o copilărie frumoasă, tindem să recuperăm momentele și trăirile de atunci, prin aducerea în prezent fie a unor obiceiuri vechi, fie a unor feluri de mâncare savuroase, fie a unor sărbători deosebite, fie a unor lucruri care ne fac să ne simțim din nou copii. Iar pentru mine, locuința, ca un Capricorn ce sunt, a fost mereu centrul universului. Mi-am dat seama că mi-aș găsi echilibrul și bucuria de a trăi mai departe dacă mi-aș construi o casă în care să mai simt atmosfera acelor zile și nopți când locuiam la țară. Pe lângă asta, îmi doream să ofer, mai departe, băiatului meu măcar o parte din bucuriile pe care le cunoscusem eu în copilăria mea petrecută într-o casă construită pe pământ, cu grădină și câteva orătănii.
Pentru ca acest gând să se materializeze, aveam nevoie, în primul rând, de un proiect de casă făcut ca la carte. Știam că această casă nu o voi construi numai pentru mine. Era un proiect de suflet al întregii familii. Pe lângă toate acestea, când i-am spus copilului ce gânduri îmi dau târcoale, a sărit în sus de bucurie aflând că va avea și el o casă la țară și că, în sfârșit, va putea crește și el un animal pe care să-l îngrijească și pe care la oraș nu și-l putea permite din cauza regulilor impuse de mine să nu chinuim animalele, crescându-le într-un apartament de bloc.
Am apelat cu toată încrederea la biroul de proiectare AIA Proiect al cărui obiectiv principal este să conceapă și să ofere proiecte de case optimizate pe măsura dorințelor și a nevoilor celor care doresc să-și construiască o casă, contribuind, astfel, la reduceri substanțiale ale investiției, dar și ale întreținerii ulterioare, fără a afecta, însă, spațiul estetic și funcțional al casei. 
 
 
Aia Proiect ne-a ajutat să pornim la drum cu un proiect de casă din lemn. Ne-am gândit la acest material pentru că, pe lângă atmosfera rustică pe care voiam să o avem în noua noastră casă, ne oferea şi avantajele oricărei construcţii de lemn care se distinge de celelalte materiale - beton, plastic, oţel sau cărămidă - prin calitățile sale de bun izolator termic și fonic, prin capacitatea sa de a menține pereții departe de umezeală și de îngheț, precum și prin rezistența fața de cutremure, datorită elasticității sale structurale.
Știam că dincolo de aspectul unei case rustice, doream să avem o locuință care să ne ofere confortul oricărui imobil modern. În fond, casa aceasta se dorea un bun pe care să-l lăsam mai departe și de care să se bucure, poate, și nepoții noștri care, sigur, vor ajunge să trăiască într-o epocă a tehnologiei și a maximului confort personal, iar casa aceasta trebuia să aibă, încă din faza de proiectare, toate acele facilități pe care și o persoană din secolul XXII să le găsească încă utilizabile.
Casa aceasta nu se dorea a fi o casă mare, ci una potrivită pentru o familie care stă permanent în ea și care își permite să asigure un spațiu potrivit și vizitatorilor care doreau să poposească în ea mai mult de o zi sau două. Pentru un confort sporit, mai ales, în zilele și nopțile de iarnă, ne-am gândit să folosim un sistem de încălzire prin podea, mai ales în zonele dedicate băilor, la care să adăugăm, pentru o stare de bine și relaxare, un șemineu în care să trosnească lemnele puse pe foc, inducând o atmosferă de poveste, așa cum era, odinioară, la gura sobei de teracotă a bunicii.
Casa aceasta trebuia să fie o îmbinare fericită între trecut, prezent și viitor, iar proiectul făcut de Aia Proiect tocmai asta promitea. Până la urmă, singurele lucruri care disting trecutul de viitor în casa noastră sunt cele legate de spațiul toaletelor, de toată aparatura modernă care ne face viața mai ușoară, precum și de sursele alternative de energie, cum ar fi panourile solare. În rest, casa se apropie foarte mult, prin construcția ei propriu-zisă, de ceea ce se construia odată: materiale naturale, deci cât mai ecologice, cât mai prietene cu mediul înconjurător, economisirea de energie, atât prin calitatea construcției, cât și prin folosirea surselor alternative de energie. În fond, a trăi frumos înseamnă a fi în echilibru cu tot ceea ce te înconjoară, iar a aduce stilul de viață al predecesorilor în prezent nu poate decât să promită un viitor mai bun.
 
(acest text a fost scris pentru a participa la Concursul SuperBlog 2016)

Comentarii